Programma overzicht

Verstedelijking - De leefbare gemeente

Portefeuillehouder(s): Breunesse, Groothuismink, van der Laan, Slegers, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

De komende vier jaar focussen wij ons op een kwalitatieve uitvoering van de woningbouw die tot stand komt in samenspraak met onze inwoners. We zetten in op de betaalbaarheid van deze woningen. Bij het toevoegen van nieuwe woningen stellen we de verbetering van de leefbaarheid in de stad centraal. Het doel van de gemeente is groei met kwaliteit. Dankzij de inspanningen van de afgelopen jaren staan er tot 2040 ongeveer 16.000 nieuwe woningen op de planning. Vanwege de druk op de woningmarkt willen we deze ook realiseren. Daarbij houden we vast aan de kaders op het gebied van duurzaam en klimaatadaptief bouwen. We stimuleren slimme mobiliteit. We maken openbare ruimte groener en aantrekkelijker voor wandelen, sporten en ander gezond gedrag. In wijken komen voldoende maatschappelijke voorzieningen die het ontmoeten tussen buurtbewoners bevorderen. We kiezen voor binnenstedelijk verdichten en niet voor stadsuitbreiding in het omringende landelijke gebied. Onze woningvoorraad maken we veilig, duurzaam en toekomstbestendig. Met verstedelijking bouwen we aan de leefbare stad van de toekomst. Daarom zetten we in op groei, die kwaliteit toevoegt aan het wonen, werken en leven in de bestaande stad:

  • we versterken de omgevingskwaliteit door het slim benutten van de schaarse ruimte;
  • we zorgen voor een passende, betaalbare en toekomstbestendige woningvoorraad;
  • we behouden en versterken waar mogelijk de cultuur-historische identiteit en waarden;
  • we zorgen voor een (regionaal) bereikbare stad met gezond, schoon (elektrisch) en betaalbaar vervoer
  • we zorgen voor een hoogwaardige en groene openbare ruimte die bijdraagt aan een goed leef- en werkklimaat

Voortgang 2025

De realisatie van nieuwbouwwoningen verloopt positief met ca 1.350 opgeleverde woningen en de start bouw van ca 1300 woningen in 2024. (Bron: geactualiseerde Cijfers CBS 2024). Ook voor komend jaar start de bouw van een flink aantal nieuwbouwwoningen. Er zijn echter wel diverse uitdagingen die druk zetten op de realisatie van de gemeentelijke woningbouwambities. Enerzijds moet door de bezuinigingen gebiedsontwikkeling anders georganiseerd worden en anderzijds heeft het niet aannemen door de gemeenteraad van de nieuwe parkeervisie, recente juridische uitspraken inzake stikstof én congestie op het energienet mogelijk consequenties voor de voortgang.  In verband met verkregen rijksmiddelen in de WBI (woningbouwimpuls) en afspraken in de woondeal moet het tempo juist hoog blijven.
In de aanpak van de bestaande woningvoorraad blijft funderingsherstel een belangrijke pijler. Zaanstad neemt deel aan gesprekken met het Rijk om invulling te geven aan een nationale aanpak. Voor de verduurzaming van de woningvoorraad worden diverse lokale subsidieregelingen gemaakt die vanuit rijksmiddelen worden gevoed zoals het volkshuisvestingsfonds en de nationale aanpak isolatie.
Bij de begroting voor 2025 is aangekondigd dat de investeringsstrategie wordt aangepast. Hierbij zal het investeringsfonds op termijn vervallen. Uitbreidingsinvesteringen waarvoor nog geen krediet is verstrekt, zullen niet meer via het investeringsfonds lopen, maar via een MIP voor nieuwe investeringen. Momenteel wordt uitgewerkt hoe de omzetting technisch het beste kan worden gerealiseerd en hoe de besluitvorming hierover wordt ingericht.
De Omgevingswet is in 2024 ingevoerd en wordt voortvarend geïmplementeerd. Het werken met de Omgevingswet kost tijd, is complexer en vergt veel maatwerk, vooral bij de vergunningverlening. De Omgevingsvisie, vastgesteld eind 2024, dient als kader voor een leefbare gemeente. Het ontwerp omgevingsplan Bruidsschat is in maart 2025 ter inzage gelegd.
De ontwerpaanpak openbare ruimte is klaar voor besluitvorming. Het MIP 2025 is vastgesteld met €40 miljoen voor vervangingsinvesteringen. Het verbeterplan meldingen is afgerond volgens de aanbevelingen van de Rekenkamer Zaanstad.
Het nieuwe grond- en vastgoedbeleid zal naar verwachting medio dit jaar aan de raad aangeboden worden.
Het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom basisscholen van ongeveer 35 schoolomgevingen loopt op schema. Daarnaast worden in 2025 voorbereidingen getroffen om uitvoering te geven aan acht investeringsprojecten uit het actieplan fiets.

Het niet vaststellen van de parkeervisie zal vertragingen en bijstellingen van ambities in gebiedsontwikkelingen veroorzaken. In het centrumgebied zijn er veel projecten gaande die de toekomst van het gebied vormgeven. In Zaandam Oost worden belangrijke stappen gezet in gebiedsontwikkeling, waaronder nieuwe sociale huurwoningen. In Maak.Midden en Maak.Noord vorderen verschillende bouwprojecten en herinrichtingen. Op het Hembrugterrein in Maak.Zuid en in Achtersluispolder worden plannen en onderzoeken uitgevoerd om verdere ontwikkelingen mogelijk te maken.

Producten

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 13:23:02 met de export van 05/13/2025 17:22:36