Programma overzicht

Kansengelijkheid - De evenwichtige gemeente

Portefeuillehouder(s): Groothuismink, van der Laan, Slegers, Tuijn

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

We willen een gemeente zijn waarin iedereen gelijke kansen heeft en volwaardig kan meedoen in de samenleving. We zetten kinderen en jongeren, en hun ouders, op de eerste plaats. Ons beleid stimuleert dat ieder kind een kansrijke start maakt in het leven en talenten kan ontplooien. Dat betaalt zich een heel leven lang terug. We zorgen voor een stevig vangnet om stress door o.a. langdurige schulden te verminderen. Bestaanszekerheid en betekenisvol zijn in de samenleving zijn heel belangrijk om (stress gerelateerde) gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarom zetten we in op actieve deelname in het arbeidsproces van schoolverlaters en van volwassenen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.
Het maakt uit waar je wieg staat in Zaanstad en daar willen we wat aan doen. We werken aan meer diverse wijken waar kinderen kunnen opgroeien in een kansrijkere, stimulerende, taalrijke, open en diverse omgeving. We weten dat dit de concentratie van armoede en kansenongelijkheid in wijken vermindert. We zorgen voor een leefbare, groene en veilige woonomgeving waarin mensen elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. Structureel sport- en cultuuraanbod zijn dichtbij, zodat iedereen erbij hoort en een leven lang kan meedoen.

Voortgang 2025

Onderwijs
In 2025 wordt er ingezet op het verbeteren van de voorschoolse educatie en het behalen van streefniveaus voor taal. Het percentage kinderen dat deelneemt aan voorschoolse educatie stijgt, maar onderzoek naar gerichte interventies is nodig om meer ouders te bereiken. Er wordt gewerkt aan een Onderwijs Jeugd Agenda om een samenhangende aanpak tussen onderwijs en jeugdhulp te realiseren. Het Thuiszitterspact is herzien en er zijn concrete acties afgesproken om schoolaanwezigheid te stimuleren. Daarnaast worden de beleidsregels voor leerlingenvervoer herzien en wordt er een pilot uitgevoerd om leerlingen zelfstandig te laten reizen.

Actief Burgerschap
Begin 2025 zijn adviesgroepen gestart om ideeën te leveren voor een nieuwe buurthuisregeling. Er wordt geïnvesteerd in training fondsenwerving voor vrijwilligers en het platform Voorjewijkie wordt geëvalueerd. De gemeente versterkt het contact met diverse gemeenschappen en stimuleert de dialoog met de regenbooggemeenschap. Er worden bijeenkomsten georganiseerd rondom polarisatie en verbinding, en er is een afwegingskader ‘noodhulp’ in werking getreden.

Werk, Participatie en Inburgering
De arbeidsmarktregio werkt aan de oprichting van een regionaal werkcentrum waar inwoners terecht kunnen met ondersteuningsvragen. Er wordt gewerkt aan een plan om Werkom te ondersteunen. Voor het tegengaan van voortijdig schoolverlaten ontvangt de gemeente extra middelen en werkt samen met regionale partners aan de implementatie van nieuwe wetten. Het Rijk komt gemeenten niet meer financieel tegemoet voor het begeleiden van een toenemend aantal inburgeraars dat wordt veroorzaakt door de hoge taakstelling.

Armoede- en Schuldenaanpak
De gemeente Zaanstad implementeert methodieken zoals Plinkr Platform en Plinkr Nazorg om inwoners beter te begeleiden naar financiële gezondheid. De VoorzieningenWijzer helpt inwoners om lokale regelingen en landelijke toeslagen te vinden en aan te vragen. Er wordt samengewerkt met woningcorporaties en sociale wijkteams om geldzorgen en schulden te voorkomen en op te lossen. De ZaansePas wordt geëvalueerd en er worden acties uitgevoerd om inwoners te bereiken.

Producten

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 13:23:02 met de export van 05/13/2025 17:22:36