Programma overzicht

Veiligheid - De veilige gemeente

Portefeuillehouder(s): Hamming

Programmadoelstelling en de rol van de gemeente

Zaanstad wil inwoners, ondernemers en bezoekers een veilige en leefbare omgeving bieden. We willen verloedering of vervuiling, overtredingen, overlast en criminaliteit zoveel mogelijk beperken en jongeren een perspectief bieden. Daarbij streven we naar een goede balans tussen zorg, preventie en repressie. In deze keten werken we nauw samen. We geven hierbij datagericht sturing én zijn ontvankelijk voor verhalen van buitenaf. We hebben een verbindende rol in diverse beeld- en meningsvorming en benadrukken de betrokkenheid van bewoners bij de eigen veilige en leefbare leefomgeving. We geven goed en gericht uitvoering aan de basistaken, maar willen ook het verschil maken in gebieden, thema’s, (doel)groepen en beleidsfasen, gericht op de meeste impact in de stad, de dorpen, wijken en buurten.

Voortgang 2025

Samen werken aan een veilige stad
In 2025 hebben we samen met NHVeilig ingezet op het tegengaan van radicalisering en cybercrime.

Daadkrachtig optreden
In 2025 hebben  het interventieteam en TWO de aanpak van straatintimidatie en overlast versterkt. Boa’s werken nu in drie teams: team Noord, Flexteam en Team Wijkgerichte Overlast (TWO). TWO heeft zich gericht op overlast door overbewoning en illegale kamerverhuur. Er is intensief samengewerkt rond malafide huisvesting en glazenwassersproblematiek. Boa’s werken datagestuurd en er is geïnvesteerd in de professionalisering van werkprocessen.
In 2025 is ingezet op bestuurlijke maatregelen. We hebben voor verschillende overtredingen van de APV een last onder dwangsom opgelegd. Het gaat hier om samenscholing en ongeregeldheden (2:1 APV), gevaarlijke voorwerpen (2:19b APV), vervoer inbrekerswerktuigen (2:44 APV) en drugshandel op straat (2:74 APV). Daarnaast zijn aan overlastgevers in daarvoor aangewezen gebieden verblijfsontzeggingen opgelegd. Ook hebben we bij ernstige of herhaaldelijke verstoringen van de openbare orde gebiedsverboden ingezet.

Brede integrale aanpak ondermijning
In 2025 hebben we criminele samenwerkingsverbanden en drugscriminaliteit effectief aangepakt. De Glazenwassersvergunning, geïmplementeerd in 2024, heeft criminele netwerken verstoord. Er zijn diverse actiedagen gepland gericht op verdovende middelen. De interne weerbaarheid en bewustwording over ondermijning zijn versterkt. Samen met regionale partners hebben we mensenhandel aangepakt en blijven alert op ontwikkelingen.

Jeugd & veiligheid
Jeugd & Veiligheid heeft zich in 2025 gericht op Zaanstad Noord en Zaandam Oost. We hebben de weerbaarheid van jongeren vergroot, de informatiepositie verbeterd, eerder gesignaleerd en preventief opgetreden. Kernteams op scholen zijn uitgebreid. In 2024 zijn 35 jongeren ingestroomd in de persoonsgerichte aanpak. In Zaanstad Noord zijn gerichte interventies ingezet om overlast tegen te gaan. Het gaat hierbij om interventies zoals een verhoogde gecoördineerde inzet van politie, Straattoezicht en jongerenwerk op  risicolocaties, intensievere samenwerking met NS op en rond station Krommenie-Assendelft en inhuren van particuliere beveiliging om tijdelijk toezicht te houden op probleemlocaties. Voor Zaandam Oost is een gebiedsregisseur aangesteld om meer grip te krijgen op de veiligheidssituatie.

Producten

Deze pagina is gebouwd op 05/15/2025 13:23:02 met de export van 05/13/2025 17:22:36