Uitvoeringsagenda Sport
Het nieuwe model voor toekomstbestendig beheer van buitensportaccommodaties is begin 2025 vastgesteld en wordt vanaf 1 juli 2025 ingevoerd.
Gezondheidsnota
In 2025 verschijnt een nieuwe landelijke nota gezondheidsbeleid. In 2024 zijn we gestart met de uitvoering van het (lokale) Gezond en Actief Leven akkoord (GALA) met daarin een domeinoverstijgende en integrale aanpak om de gezondheid van inwoners te bevorderen. Waar nodig scherpen we dit lokale preventiebeleid aan op basis van de inzichten uit de landelijke nota. Regionaal geeft de regionale visie ‘samenwerken aan gezondheid’ richting aan de publieke gezondheidstaken van de GGD. Het opstellen van een nieuwe lokale gezondheidsnota heeft hiermee vooralsnog geen toegevoegde waarde.
GALA
In samenwerking met Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst (JOGG), zetten wij ons in om overgewicht bij kinderen en volwassenen tegen te gaan. Dit jaar is er specifiek aandacht voor gezonde voeding (onder andere de gezonde smikkelweken) en het verhogen van de vaccinatiegraad van kinderen. Opgroeien in een kansrijke omgeving (OKO) gaat dit jaar van start met eerste dataverzameling en bijeenkomsten.
De ketenaanpak valpreventie is bijna Zaanstad-breed ingevoerd. Onder andere door inzet van een beweegmakelaar bij het sportbedrijf kunnen oudere inwoners nu regelmatiger deelnemen aan (beweeg)activiteiten of cursussen om een gevaarlijke vallen te voorkomen. Bij acht huisartsenpraktijken in de pact-wijken en op diverse andere plekken in de gemeente kunnen patiënten, die bijvoorbeeld eenzaam, somber of gestrest zijn en terugkerende niet medische klachten hebben, worden doorverwezen naar het sociaal wijkteam via het project Welzijn op Recept.
Begin 2025 zijn de eerste zogenoemde ‘verkennend gesprekken mentale gezondheid’ (GGZ-professional en wijkteam gezamenlijk) gestart, ook een vorm van samenwerking tussen medische en maatschappelijke professionals.
PACT
(gefinancierd door GALA).
Er is een pilot gestart waarbij gezondheidscoaches, die in Q2 worden opgeleid, in de buurt voorlichting gaan geven over diverse gezondheidsthema’s zoals mentale gezondheid en gezonde voeding. Als dit project werkt, wordt het in andere delen van de gemeente ook gebruikt.
Ook is er een pilot van vijf jaar om de mondzorg van kinderen te gaan verbeteren. De GGD start binnenkort met het uitdelen van het ‘gebitsgroeiboekje’ op het consultatiebureau. Tot slot wordt er voor de zomer een bijeenkomst door de GGD georganiseerd om de brugfunctionarissen voor te lichten over de mondzorg.